ЮБИЛЕЙ – КОНКУРС

Скъпи колеги и приятели,

През 2020 г. Японистика в СУ „Свети Климент Охридски“ празнува юбилей – 30 години от своето основаване. В тези турбулентни времена ние бихме искали да отправим творческо предизвикателство към всички настоящи, бивши и бъдещи наши студенти, към приятели и фенове както на Япония, така и на университетската ни Японистика.

Обявяваме конкурс за изобретяване на йероглиф, който да въплъщава духа на Катедра Японистика към Софийски Университет. Новият йероглиф ще бъде признат за емблема на специалността и ще бъде част от официалното ни лице.

Всеки, който има отношение, идеи, вдъхновение, без значение дали се занимава с йероглифика/калиграфия или не, нека изпрати своите предложения до края на месец юни 2020 г. (приемаме и екипни проекти без ограничение на броя участници). Всички предложения ще бъдат прегледани и обсъдени от жури, в чиито състав ще включим различни специалисти от България и Япония, за да можем да вземем окончателното решение, което ще оповестим на Европейския ден на езиците (26 септември 2020).

В конкурса може да участвате с повече от едно предложение, като съблюдавате изискванията за анонимност – предадените файлове не бива да съдържат вашето име или идентификационна информация. Тя трябва да бъде предоставена само в текста на съобщението в електронната поща. Файлът с новия, несъществуващ до момента йероглиф трябва да съдържа: изображение, брой черти, ключ, евентуално предложения за четене. Освен изображението на йероглифа (единственото изискване е да е ясно изписан – качеството на изписване няма да бъде критерий в оценяването, а само съдържанието), е желателно да добавите кратък текст, в който да обясните идейния замисъл и посланието, което влагате в това изображение (ако имате възможност и желание, предоставете тази информация на български и японски език едновременно, за да облекчите работата на журито, но това не е задължително условие).

Очакваме с нетърпение вашите идеи. Победителят в конкурса ще получи награда и името му/й официално ще стои като автор на лого-йероглифа. Важно условие е да ни разреши официално да използваме изображението за нуждите на университетската ни Японистика безвъзмездно и за неограничен период от време.

Вашите предложения можете да изпращате с електронно съобщение и прикачени файлове на адрес: jstudies.su@gmail.com, като в заглавието на съобщението изпишете ЮБИЛЕЙ. Ако имате въпроси, не се колебайте да ни пишете.

В тези времена на изпитания желаем на всички вас и на вашите близки здраве, сили, енергия и вдъхновение!

Катедра «Японистика», СУ «Св. Кл. Охридски»

japanology.bg; jstudies.su@gmail.com

Споделете съобщението с хора, които смятате, че ще се заинтересуват!