Вера Вутова-Стефанова специален гост в занятие по дисциплината „Меката сила на Япония“

Вера Вутова-Стефанова завършва японистика в Института на страните от Азия и Африка при Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ през 1973 г. Дипломат от кариерата с 40-годишен стаж и опит в областта на българо-японските отношения. Заема редица постове – от преводач до пълномощен министър в Министерството на външните работи и Посолството на Република България в Токио, Япония. Преводач на японска художествена литература.

На 11 април в Центъра по Източни езици и култура, в дисциплината „Меката сила на Япония“, с ръководител гл. ас. д-р Стела Живкова, се проведе специална лекция, водена от Вера Вутова-Стефанова. Интересът към събитието се забеляза още в началото. Студенти от специалност Японистика II-ри и III-ти курс и Магистри специалност Японско общество и култура I-ви курс присъстваха и слушаха представянето на специалния гост.
Г-жа Вутова-Стефанова е дипломат от кариерата и преводач от японски език с над 40 години опит. Наградена е с отличието на Япония за чуждестранни граждани със заслуги към страната Орден на Изгряващото слънце, Златни лъчи с лента (2020).
Освен преводач на японска литература на български език, Вера Стефанова е и съавтор на капиталния труд „България и Япония: Политика, дипломация, личности и събития“. В книгата, заедно с доц. д-р Евгений Кандиларов, се проследява и изчерпателно описва историята на отношенията между двете страни.
Лекцията на г-жа Вутова-Стефанова бе посветена основно на Световните изложения, проведени в Япония на които България е участвала със свой павилион – съответно в Осака през 1970 и в Аичи през 2005 г. Тя представи на студентите интересни факти, материали и фотографии от изложенията. Представи и анализира архивен снимков материал с моменти от различни визити на български дипломати в Япония, като гостуването на Тодор Живков и дъщеря му Людмила там.
Интересът към лекцията се забеляза и в края и. Към г-жа Вутова-Стефанова имаше много въпроси, както за посещаемостта и интереса към предишните изложения, така и насочени към прогнози за предстоящото Световно изложение през 2025 г. в Осака.