Синеморец2021

Аудио-визуална адаптация по мотиви на художествени произведения от съвременната японска литература

През лятото на 2021 г. преподаватели и студенти от Катедра Японистика се отправиха към университетската база в Синеморец, за да осъществят заснемането на филм по мотиви от разказа „Хина“ на японския писател Рюноске Акутагава, познат на българската публика с изданията „Вратата Рашомон“ (1979), „Разговор в мрака“ (1986) и „Странна история“ (2020).
Преводът на разказа „Хина“ бе поверен на докторант Мартин Петров, а докторант Мария Симеонова написа сценарий по него и режисира късометражната продукция. В рамките на проекта участниците имаха на разположение само четири дни за подготовка и заснемане и без умелите напътствия на преподаватели и специалисти в областта на киното и литературата, късометражният филм „Хина“ нямаше да бъде факт. Студенти четвъртокурсници от бакалавърска програма Японистика участваха като артисти, статисти и оператори.  

Използвахме езика на киното за интерпретация на произведението на майстора на късия разказ Акутагава. Визуалното представяне е своеобразно продължение на основния текст. Популяризирането на определено литературно творчество в съвременния глобализиран свят на технологиите не е никак лесна задача. Съчетаването на различни хуманитарно ориентирани дисциплини и дейности, с различни артистични подходи може да даде възможност да вдъхнем нов живот на сравнително отдавна написани, но енигматични творби, позволява ни да извършим по-творчески и по-дълбок техен „прочит”, завръщайки се към авторското светоусещане. Надяваме се чрез подобни проекти да популяризираме успешно японската култура в България и да помогнем за по-задълбоченото разбиране на тънките нюанси на японската душевност, проявени и проявяващи се в японската литература и изкуства.