„Дигитални посланици на Майстора“

Навръх Игнажден 2018 г. художествената галерия в Кюстендил излага непознато до този момент, спиращо дъха, маслено платно на Владимир Димитров – Майстора. Картината е портрет на Дафина, любим модел на художника, наричана заради хубостта си Българската Мадона. До този момент сред галеристи, изкуствоведи и ценители за съществуването на втори маслен портрет на красивата българка се носят само легенди. Но една невероятна история разбулва мистерията. А заедно с това и още непознати детайли от живота на художника и неговите модели. 

Красимира Димитрова гостува на катедра Японистика и споделя своята история. Като ни разказва за историята, която се крие зад непознатата картина на Владимир Димитров-Майстора. Запознава ни с мотивите, които предизвикават появата на една книга за семейна история, която е свързана с историята на тази непозната картина. Красимира Димитрова сякаш от първо лице ни представя едно друго лице на Владимир Димитров – Майстора, като ни споделя своята история през призмата на големия български художник. Представя ни неговото творчество, неговите идеали, мироглед и светоусещане.

Майстора остави за вечността най-българското. Българската природа, българският род“. Изучил всичко, което може да се изучи в рисуването, Майстора тръгва към портите на земния рай. Там, с. Шишковци , го превежда един български общественик и новатор Андон Виячев. Поемайки максимален риск, художникът използва своя талант, интелект и безкрайна доброта, за да изучи българина и в продължение на 26 години създава шедьоври. Точното време, точното място…останалото е Майстора, който може би познаваме и формулата му за вечност, понятна само за него и неповторена до сега.

Красимира Димитрова ни разказа и за уникалната изложба организирана по повод 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, която се състоя през есента на 2022 година. Повече от 10 непоказвани произведения на Владимир Димитров-Майстора са част от впечатляваща експозиция с 350 картини в Кюстендил, по повод 140 години от рождението на големия български художник.

В един нов проект нашите студенти имат възможността и разрешението на автора на книгата „Непознатата картина“ Красимира Димитрова да работят върху превода от български на японски език, като по този начин ще запознаят японските ценители на художественото творчество и изобразително изкуство с известния български художник Владимир Димитров-Майстора.