Седми балкански летен лагер по японски език и култура

 

От 22 до 25 септември 2019 г. в рамките на четири дни се проведе традиционният лагер по японски език и култура, в Център за обучение на местните власти към Национално сдружение на общините в Република България, с. Гергини. За седма поредна година Софийският университет бе домакин на събитието. Тази година участваха студенти от СУ, ВТУ, Белградския университет и университет Букурещ. Тема на събитието бе ХУМУРЪТ, затова и мястото на крайното събитие бе подбрано подобаващо – град Габрово и Домът на хумора и сатирата там.

По време на лагера студентите имаха възможността „да премерят знания“ като създадоха на японски език съвместен дневник на прекараните заедно дни; възпроизведоха хумористични истории на български и японски; въплътиха своите анекдоти в комикси; упражниха уменията си по калиграфия, оригами и обличане на юката. Участниците имаха възможността да гледат демонстрация по кендо, както и сами да участват в открит урок по кендо, да задават въпроси, да разберат повече за този спорт в България и за неговия исторически път в Япония. Всяка сутрин денят започваше с релаксираща и тонизираща йога-практика, водена от Людмила Кирилова – един от йога инструкторите с висок сан в България. Студентите се докоснаха до света на хумора и чрез японските вълшебни приказки, японското кино, академични изследваиня по темата, звукоподражателните думи, викторина на японски език с хумористични въпроси и отговори, шеговити игри, и др. Участниците сами подготвиха и своя обяд бенто – оризови топки онигири, за да се включат пълноценно във финалното събитие – празник на японския и балканския хумор в гр. Габрово, който се проведе на 25 септември 2018 г. в Дома на хумора и сатирата.

За седми пореден път Софийски университет, катедра Японистика, посрещна своите колеги от Балканските страни. С помощта на най-новите методи и тенденции в чуждоезиковото обучение работим за висок стандарт и конкурентоспособност на българската японистика в национален и международен план. В унисон с европейското разбиране за мултиезиковото и мултикултурно общество на ХХI век, университетската японистика се стреми да обвързва обучението по език с усвояването на чуждата култура от една страна, а от друга – с изграждането на цялостни комуникативни и социални умения, така необходими в глобализиращия се свят. С финансовата подркепа на The Japan Foundation.

Ръководител проект: гл. ас. д-р Вяра Николова, ас. д-р Цветомира Иванова

Летен Лагер 2018
« на 2 »