Хайку в петък вечер

20.05.2022

20 май, петък, от 18.00 в зала 2 на ЦИЕК имахме удоволствието да посрещнем ви поканим на поетична вечер. В рамките на МП Японски език и култура и МП Японистика: общество и култура посрещаме скъпи гости – Българския хайку съюз. В рамките на 90 минути ще се запознаем с историята и дейността на съюза, ще чуем лекция за хайку и ще имаме възможност да поговорим за поетичното творчество – у нас и в Япония с творци, познавачи и ценители на хайку. Каним всички, които проявят интерес, на събитието!

Гостуват ни Диляна Георгиева и доц. Петър Пламенов от Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и двамата са членове на Българския хайку съюз.

„Хайку свят“ е първото списание у нас, посветено на хайку поезията, която добива все по-пулсиращ живот в съвременната литература. Към хайку се проявява нарастващ интерес както в поетическите кръгове, така и сред любителите на поезия. Все по-често съвременните медии насочват вниманието си към пишещите хайку. Налице е обаче едно празно поле – липсват солидни познания и проникновен поглед към същността и спецификата на тази уникална поезия, към нейните дълбоки корени, художествени особености и връзки с духовните сфери на Източния свят. Предложеното списание се заема със задачата да запълни тази празнота, като предостави богата и разностранна панорама на ценностния свят на хайку поезията. Това определя широкия обхват на тематичните ядра в списанието.