Японска култура в Драгиново

На 18.06.2022 г. екипът на катедра Японистика пренесе познанието за японската култура извън стените на университета и го отнесе в село Драгиново, община Велинград. Това беше възможно да се случи благодарение на спечеления проект към Софийския университет, финансиран от програмата Еразъм+ на Европейския Съюз и UniverCity.

Популяризирането на японската култура в Драгиново се проведе в салона на читалището на селото. Богатата културна програма запозна местните ръководители и население с отделни аспекти на японската култура като: Япония – местно самоуправление и регионално развитие, Отношението на японците към природата, Историческият път на Онсен културата и Японската култура и водата. Лекционната част беше допълнена от дискусия на тема Как ще ги стигнем японците?, в която участваха всички присъстващи в залата. Между отделните модули на програмата се включиха и музикални поздрави от местните певчески и танцови състави.

Лекционната и дискусионна част беше последвана от прожекция на японски игрален филм, който предава по забавен начин японската култура на минералната вода.

Денят завърши с участие на местните хора в работилница за японски оризови деликатеси, последвано от дегустация. И накрая денят завърши с обличане на японски кимона, снимки и нови приятелства.

Ръководител проект: д-р Людмила Кирилова, гост-изследовател, Катедра „Японистика“

 

 

 

 

 


Национално сдружение на общините в Република България (namrb.org)