Нови хоризонти в Бургас


През лятото на 2023 г. катедра Японистика съвместно с филиал Бургас на СУ „Св. Климент Охридски“ организира двуседмични курсове за най-малките и по-големите фенове на Япония в черноморския град.

На голям интерес се радваха и двата курса по японски език и култура – „Приказна Япония“ за най-малките (6-10 г.) и „Cool Japan“ за гимназистите, с общ брой на участниците над 30. Програмата на двата курса е разработена от катедра „Японистика“, за да бъде приложена за първи път в Бургас и е базирана на интерактивни похвати, практически работилници и дейности, които позволяват на курсистите да погледнат на света от една съвсем различна гледна точка . С курсистите работят едни от най-добрите японисти в България, подпомагани от отличниците на специалност „Японистика“ – проф. д-р Г. Петкова, гл. ас. д-р Цветомира Иванова, гл. ас. д-р Стела Живкова и д-р Александър Иванов, както и студентите Ева Йосифова, Хрисиян Кирилов, Ахмед Решад, Йоан Гелев, Селин Терзи, Николета Мутлешова, Лина Добрева, Десислава Божинова. Тази формула на преподаване се възприема изключително позитивно от децата, учениците и родителите. С разкази, приказки, песни, музика, танци, рисуване и ръчен труд най-малките почитатели на Япония направиха първите си стъпки в японската митология, калиграфия, традиционни танци, фурошики, музика, филми и танци. Всеки ден в рамките на четири часа рисуваха, пееха, танцуваха и слушаха внимателно, научиха много за ежедневието на японските деца и се радваха на грижи и внимание от страна на техните млади преподаватели. Своето двуседмично приключение завършиха с концерт пред родителите, на който представиха продукцията на този интензивен курс. 

За по-големите катедрата „завихри“ пътешествие из света на младите японци – манга, аниме, музика, японски език, облекло, тенденции в общуването. За родителите в рамките на първата седмица беше изнесен открит урок, за да имат възможността да видят своите тийнейджъри щастливи да плуват в „свои води“. Динамиката на ежедневните занятия създаде усещане за една класна стая от нов тип – в която всички преживяват и се обогатяват взаимно. Сълзите в края на двуседмичния курс недвусмислено показаха, че това е само началото на пътешествието към новите хоризонти в Бургас. 

Катедра Японистика благодари на домакините от филиала и специално на административния секретар Пламена Апостолова за отличната организация, отзивчивостта и професионализма. 

Заедно с колегите от филиала вече обмисляме как да продължим това „вълшебно пътешествие“.