Красимира Димитрова отново гостува на катедра Японистика на 06.11.2023

През пролетта на 2022 година се състоя емблематична среща с Красимира Димитрова. Срещата доведе до създаване не едно ползотворно сътрудничество в рамките на което през миналата учебна 2022-2023 година студенти от катедра Японистика в модул „Превод“, част от тяхната практика по специалността направиха превод на книгата на Красимира Димитрова „Непознатана картина“.

В превод на японски език книгата предстои да бъде издадена, като изданието ще бъде двуезично. Книгата представя на читателя една непозната до скоро картина на Владимир Димитров-майстора.

През 2023 година в рамките на проект на НИС по Договор №80-10-155 /12.05.2023 преводът премина редакторска обработка от дипломиралия се през октормви 2023 година магистър от МП „Японски език и култура“ – Шоко Накамура, която е и гост-преподавател към катедра Японистика.

Красимира Димитрова запозна студентите от 4 курс от специалност Японистика в рамките на тазгодишните „Творчески срещи“ за мероприятията които организира Българо-немската търговско-промишлена палата – Инициативата Енергийни скаути

Проект Young Energy Europe:

Към ГБИТК за 6-та година се провежда европейския проект Young Energy Europe YEE, който стартира от една немска идея и се финансира от Федералното министерство на икономиката  и околната среда (BMWK). Информация за стъпките на проекта има в т.нар. пътеводител на скаутите. Скаути могат да станат както служители на фирми и организации, така и ученици/ студенти, и стажанти.

      Обучението включва: 1. четири еднодневни семинари* (хибриден формат): енергийна ефективност; ресурсна ефективност; управление на проекти; биоразнообразие (с играта „климатична фреска“), 2. участие в събитие за защита на проектните идеи (март 2024 г.). Най-добрата идея ще бъде отличена с голямата награда**. 3. участие с проектната идея и портфолио в годишната YEE брошура.

Първа България измежду 8-те европейски държави, участващи в проекта, даде път на най-младите и ученици и студенти могат да участват в в обученията ни от 2021 г.

Тази година по изключение обученията са безплатни. До този момент 220 скаута от 18 български града са получили немския сертификат.