СИЛАТА НА ЗНАНИЕТО

Катедра Японистика отбелязва 135-годишния юбилей на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Европейския ден на езиците с ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

На 26.09.2023 г. от 18.00 ч. в сградата на Центъра на източни езици и култури се проведе ежегодния Ден на отворените врати на катедра „Японистика“, тази година под надслов „Силата на знанието“. Събитието протече при висок интерес на студенти и приятели на японската култура, като зала „Емил Боев“ посрещна близо 100 гости. Празникът започна с приветствия от страна на деканското ръководство но ФКНФ – проф. д-р Гергана Петкова и от страна на Японското посолство – съветник Такаюки Шинодзава. Проф. Петкова подчерта в словото си значението на междукултурните знания за личностното обогатяване и насърчи студентите да черпят с пълни шепи от богатата култура на Страната на изгряващото слънце. Съветник Шинодзава поздрави преподавателите и студентите в катедра „Японистика“ и подчерта важността на катедрата за доброто развитие на българо-японските отношения.

Основен акцент в програмата бе лекцията на доц. Евгений Кандиларов, озаглавена „Японистиката в СУ „Св. Климент Охридски“ – силата на знанието, силата на традицията и перспективите за бъдещето“. Презентацията предизвика особен интерес с представените малко известни факти от историята на българската японистика, както и със снимките от лични архиви на основателите на специалността. Доцент Кандиларов реализира виртуално пътешествие из историята на СУ – от зараждането на първия „японистичен“ студентски клуб в Ректората преди ВСВ, през първостроителите на специалността и първите вечерни курсове в края на 60-те години на ХХ век, до наши дни, с обособяването на специалността през 1990 г. и постепенното и развитие до една от най-големите и успешни катедри на Факултета по класически и нови филологии, с ежегоден прием над 45 студенти в една бакалавърска, две магистърски, две докторски програми и редица курсове за следдипломна квалификация.
В следващата част от събитието се  включиха много випускници на специалостта през годините, което помогна на аудиторията да продължи пътешествието през времето и от спомените да се пренася в мечтите и реализацията на възпитаниците на университетската ни японистика. Сред тях бяха доцент Антон Андреев – представител на първия випуск, г-жа Николина Радивоева от третия випуск, понастоящем сътрудник в Културния отдел на Посолство на Япония в България, н. пр.  Мариета Арабаджиева, дългогодишен дипломат в МВнР и настоящ посланик на България в Япония, доцент Дарин Тенев, преподавател и преводач, Илияна Костова, изследовател и предприемач, Соня Енева – съорганизатор на JAPAN BOWL, Теодора Станчева – учител.

В заключителната част на събитието преподаватели от катедра „Японистика“ представиха на публиката разнообразната дейност на катедрата, включително магистърски програми, издания, програми за обмен с японски университети, клубна дейност и др.