Телемост – онлайн среща на студенти от Софийския университет и Университет Тойо

На 1 декември 2023г. между студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност Японистика и колегите им от японския университета Тойо (Япония) се проведе онлайн среща с цел представяне на университетите и специалностите в тях, както и по-общо – запознаване с културите, традициите и забележителните места за посещение на двете страни. След встъпителните думи на доц. Антон Андреев и д-р Николай Бакалов започнаха и презентациите на студентите. Първи представяха студентите от СУ, специалност Японистика – Селин Терзи, София Граматикова, Стела Кисьова, Десислава Божинова, Георги Тренчев и Йоан Гелев от 4 курс.

Селин запозна японските си колеги с общо описание на Софийския университет, неговата история, библиотеки и музеи. София представи специалност Японистика, като разказа за дейностите, с които специалността се занимава – какви предмети се изучават, обмените, които се случват всяка година, както и студентската извънкласна дейност свързана с културата – Бункасай и ежегодния конкурс по ораторско майсторство.

Стела и Десислава представиха, като придружиха със снимки, красиви природни и културни забележителности от България – Седемте рилски езера, пещера Проходна, Рилски манастир, Етъра.

Георги и Йоан разказаха за традиционната българска кухня и любимите ястия и напитки на българите – мусака, баница, айран, таратор и сърми, като шеговито ги оприличиха на суши.

Японските студенти останаха впечатлени от презентацията, но най-много от българската храна.

Последва презентация от страна на японските студенти, като всеки от осемте представители на Университет Тойо разказаха за любимата си традиционна японска храна или лакомство, любимите си места за посещение, както и какво трябва да видим по време на коледните празници в Япония. Представиха и някои от известните фестивали през зимата, например снежния фестивал в Сапоро.

Някои от японските студенти вече бяха посещавали България по обменна програма и се познаваха с българските си колеги. След презентациите последва споделяне на впечатления от двете страни както и задаване на въпроси. Японските колеги споделиха, че обичат българската кухня и нямат търпение да я опитат отново, а българските студенти разказаха кои от представените места биха искали да посетят в Япония.

Всички останаха доволни и с топли чувства. След размяна на благодарности и поздрави срещата приключи с няколко снимки за спомен.